Onderzoek effectiviteit zonnepanelen door Universiteit Utrecht

De Universiteit Utrecht (UU) gaat de effectiviteit van zonnepanelen onderzoeken zodra de installatie van 4.600 zonnepanelen op de daken van zijn onderwijsgebouwen is voltooid.

Plaatsing zonnepanelen

De zonnepanelen worden voor het grootste gedeelte op de gebouwen van de faculteit Diergeneeskunde geplaatst. Ook komen er zonnepanelen op de daken van het David de Wied-gebouw, de universiteitsbibliotheek en het Koningsbergergebouw.

Duurzaam energieverbruik

Met de plaatsing van de 4600 zonnepanelen zegt de UU voor 5,5 procent van het totale energieverbruik duurzaam te kunnen opwekken. Ook draagt de installatie van zonnepanelen bij aan de vermindering van de CO2. Naast een duurzaam belang ziet de universiteit ook een unieke kans om meer onderzoek te doen naar de effectiviteit van zonnepanelen.

Meer energie opwekken

UU-wetenschapper Wilfried van Sark ziet het zonnepanelen-project als ‘proefveld’ om de effectiviteit van zonnepanelen aan te tonen. Van Sark onderzocht eerder dat Nederlandse zonnepanelen sinds 2011 25 procent meer energie opwekken dan men aanvankelijk schatte.

Meer duurzame energie

De Universiteit van Utrecht heeft wil het aandeel duurzaam energieverbruik laten toenemen. De UU wil in 2020 zeker de helft van het energiegebruik duurzaam opwekken. De zonnepanelen zijn een onderdeel van de totale duurzaamheidsambitie. Eerder heeft de universiteit een warmtekoudeopslagsysteem, windenergie en optimale benutting van daglicht als maatregelen genomen om de duurzaamheid te vergroten.

Zonnepanelen installeren op het UMC

Buiten de onderwijsgebouwen van de UU, krijgt het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht ook nog eens 2.200 zonnepanelen. Hiervoor hebben de onderwijsinstellingen een SDE+-subsidie ontvangen.

Zonnepanelen in Amsterdam

Ook in Amsterdam zijn er plannen om duurzaam energie op te wekken. Zo gaan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) 2.563 zonnepanelen op hun onderwijsgebouwen plaatsen. Dit moet jaarlijks € 66.000 besparen op de reguliere energie-inkoop en de CO2-uitstoot van de gebouwen verminderen.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 1 =