Zonnepanelen als vogelverschrikker ingezet op Schiphol

Schiphol zet zonne­panelen rondom de luchthaven in om vogels af te schrikken. De maatregel zou het aantal botsingen tussen vogels en vliegtuigen moeten verminderen.

Milieuvriendelijk

De zonnepanelen zijn een milieuvriendelijke oplossing. Naast de duurzame energie die het oplevert, hoeft er minder op vogels worden geschoten. Ook het vergassen van vogels hoeft dan niet meer.

Groepen vogels in de omgeving van Schiphol leveren grote risico’s op, zoals beschadigingen aan de vliegtuigmotoren. De zonnepanelen moeten ervoor zorgen dat het luchthaventerrein minder aantrekkelijk wordt voor nestelende vogels.

Meer botsingen

Het aantal botsingen tussen vogels en vliegtuigen nam vorig jaar toe. In de buurt van de luchthaven ging het om een verdubbeling tot rond de vijfhonderd.

Vogeldeskundigen denken dat klimaatveranderingen bijdragen aan het feit dat trekvogels langer in Nederland blijven, schrijft het Parool.

Ingrijpen en lagere kosten

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Luchtvaart laat nu aan de Tweede Kamer weten dat de maatregelen om botsingen met vogels te voorkomen worden aangescherpt. Ook zullen de kosten omlaag moeten.

Vergoedingsregeling boeren

Een belangrijke kostenpost is de vergoedingsregeling die boeren rondom Schiphol krijgen om geen gewassen te gebruiken die aantrekkelijk zijn voor vogels. Provincies moeten de kosten voor faunabeheer, waaronder het vergassen van ganzen, terugbrengen naar het niveau van 2005.

Vogeldeskundigen zijn niet blij met dit nieuws. Natuurbeschermers pleiten voor meer geld om rondom Schiphol diervriendelijke maatregelen te nemen, zoals het uitkopen van landbouwboeren, in plaats van het afschieten en vergassen van vogels.

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + vijf =